Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Visites al Jaciment del Molí d'Espígol de Tornabous

Informació visites al Jaciment del Molí d'Espígol de Tornabous

Ciutat Ibèrica del Molí d'Espígol.

La ciutat ibèrica del Molí d'Espígol constitueix un dels vestigis més remarcables de la tribu iber dels ilergets. L'assentament va ser fundat a finals dels segles VI i V aC i va anar creixent fins a esdevenir una gran ciutat. Ubicada sobre una suau elevació de la plana urgellenca, a l'actual municipi de Tornabous, ocupava una gran extensió de terreny, de la qual avui en dia, s'ha excavat, aproximadament, una tercera part del nucli urbà.
Les excavacions han posat de relleu l'existència d'una trama urbana complexa i organitzada que es correspondria amb una comunitat que hauria desenvolupat una intensa activitat política, econòmica i social. La ciutat estava envoltada per una potent muralla i disposava d'un sistema urbà organitzat amb carrers empedrats, places, estructures per al control de l'aigua, cases de diferent tipologia i, fins i tot, un barri manufacturer i un camp de sitges.


Les investigacions apunten al fet que la ciutat sostenia la seva economia en base a una potent activitat agrícola i ramadera. Aquestes evidències fan pensar que el Molí d'Espígol va arribar a ser una ciutat de referència de la tribu dels ilergets. La muralla, excavada en més de 40 metres, té uns 2,10 metres de gruix amb paraments exteriors llisos i gairebé 5 metres d'alçada en alguns punts. S'hi han descobert, també, dues torres i fortificacions defensives. De les estructures excavades en destaca un gran edifici amb una façana de 10 metres que podria estar relacionat amb algun tipus d'activitat de culte o de funció política.


Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2009,en la categoria de zona arqueològica, el jaciment del Molí d'Espígol és un dels exemples més desenvolupats i complexos del sistema urbanístic de la cultura ibèrica dels ilergets que va dominar gran part de les actuals províncies de Lleida i Osca entre els segles VI i I aC.


Com a conseqüència de la II Guerra Púnica la ciutat va ser abandonada entorn l'any 200 aC i tot i que l'any 100 aC hi ha una certa recuperació, és abandonada definitivament a mitjan de segle I aC. Algunes hipòtesis apunten que la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol podria correspondre a la mítica ciutat d'Athanàgia (Atanagrum, en llatí), antiga capital de la tribu dels ilergets i destruïda per Gneu Escipió durant la II Guerra Púnica, segons s'explica en les cròniques de Polibi i Titus Livi.


El jaciment del Molí d'Espígol forma part de la Ruta dels Ibers.

Visites Jaciment:

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol obrirà al públic gratuïtament el darrer dissabte de mes

 • El dissabte 30 de novembre i el dissabte 28 de desembre, el jaciment obrirà les seves portes de forma gratuïta de les 10 del matí a les 2 del migdia i s’organitzarà una visita guiada gratuïta a les 12 del migdia.
 • L’equipament manté les visites guiades amb reserva prèvia i de pagament que ja s’ofereixen en l’actualitat durant tot l’any.

Visites concertades:

 • Podeu trucar a l'Ajuntament de Tornabous al telèfon: 973 570 233 (de dilluns a divendres de 10 a 13:30h).
 • Podeu trucar al 977 63 83 29 o enviar un correu electrònic a: reservesmonuments.acdpc@gencat.cat.

 • ---------------------------JORNADES DE PORTES OBERTES---------------------------------
 • Portes obertes dissabte dia 25 de gener: De 10 del matí a 1 del migdia, jornada de de portes obertes. A les 11 del matí, visita guiada gratuïta al nou sector d'excavació arqueològica a càrrec del Dr. Jordi Principal. A les 12 del migdia visita guiada al jaciment.

 • Portes obertes dissabte dia 29 de febrer: De 10 del matí a 1 del migdia, jornada de de portes obertes. A les 11 del matí, tast de vins Ventallola, DO Costers del Segre  A les 12 del migdia visita guiada al jaciment.

 • Portes obertes dissabte dia 28 de març: De 10 del matí a 1 del migdia, jornada de de portes obertes. A 2/4 de 12 del migdia, visita guiada al jaciment. A 2/4 de 1 del migdia, presentació de l'Assaig sobre el pas d'Hanníbal per Catalunya i la mítica ciutat ilergeta, amb el seu autor Miquel Torres

Per saber més del jaciment:

http://monuments.mhcat.cat/ciutat_iberica_del_moli_de_l_espigol

Preus:

 • Tarifa normal: 3,00 €
 • Tarifa reduïda: 2,00 €
  Nens de 7 a 12 anys / Grups a partir de més de 20 persones /Carnet Jove/Tarifa gratuïta a menors de 7 anys.

 https://www.facebook.com/felipearteimadera/videos/1049676188701117/?t=37

Document Actions