al contingut a la navegació Informació de contacte

Turisme, Patrimoni Cultural i Fills Il·lustres del Municipi

Rutes Rutes

A continuació, podeu veure algunes de les rutes que tenim situades a la comarca de l'Urgell.

La Guàrdia d'Urgell La Guàrdia d'Urgell

La seva existència es remunta al segle XI ja que l'any 1063 s'esmenta com a Guàrdia del Déu entre les lluites territorials del Castell d'Almenara. El nom de la Guardia de Déu s’esmenta a la carta de població de la Fuliola l’any 1808. El segle XII s’hi va bastir una torre de defensa de planta rectangular que encara avui es conserva. (Habitants: 143).

El Tarròs El Tarròs

El nom del poble Tarròs (Terrós) vol dir tros de terra que hom conrea. Immediatament a la conquesta del Tarròs, Ermengol IV, comte d'Urgell donà el terme a Guillem Isarn per a la seva defensa i població l'any 1080. El 1381 el castell del Tarròs pertanyia a l'abadessa de Santa Cecília, possiblement del monestir benedictí de Santa Cecília d'Elins a l'Alt Urgell. Més tard, l'any 1383 va passar a mans del monestir de Poblet. A partir del 1531 sembla que el poble i els seus habitants ja no eren del monestir de Poblet. Però vers el 1778 torna a ser de jurisdicció pobletana. Anys més tard va passar als marquesos de Barberà fins a l'abolició de les senyories l'any 1833. Es creu que la família del que fou president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover eren descendents dels primers posseïdors del terme per concessió dels comtes d'Urgell. (Habitants: 78)

Tornabous Tornabous

Es creu que el nom de Tornabous prové de l'àrab taur an-nawus, que vol dir "prop del sepulcre i vora de la fossa". Encara que per raons fonètiques a l'escut hi ha dos bous que passen amb el jou. Les primeres referències documentals diuen que Tornabous fou un territori repoblat pel cavaller Isart per encàrrec del comte Ermengol IV. El 1139 Ramon Arnau rebé del comte Ermengol IV les quadres de Tornabous i Almenara. Una altra notícia confirma que el 1163 Ramon Barrufell deixà aquest lloc a la seva filla Sanxa. Però la notícia més completa data del 1318 i diu que l'abat Copons de Poblet comprà a Pere Gener el poble de Tornabous. A partir d'aquí, el monestir de Poblet tindrà el terme a les seves mans fins a la desamortització al segle XIX. (Habitants: 662)

Restauració Restauració

El municipi de Tornabous presenta una gran oferta gastronómica. Que vagi de gust!

Festes i Actes Culturals Festes i Actes Culturals

En la relació següent podeu trobar els esdeveniments culturals i festes més rellevants al municipi

Fills il·lustres Fills il·lustres

El municpi de Tornabous compt amb dos personatges il·lustres que han marcat la historia del nostre país.

Document Actions