Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació del festival a2m'22

Divendres 17 de juny a l'Institut d'Estudis Ilerdencs

DILLUNS 20 JUNY 2022

Aquest divendres s'ha presentat per tercer any consecutiu el festival a2m del nostre municipi. Aquesta va ser la nota de premsa que és va fer arribar als mitjans de comunicació:

Presentació
El festival a2m (a dos metres) és una iniciativa de l’Ajuntament de Tornabous, que s’emmarca en les polítiques municipals de cultura i turisme.
Aquest cicle de vetllades culturals, neix de la voluntat de dinamitzar l’espai públic, generant espais de retrobada, que possibilitin fer municipi, durant els mesos d’estiu.
A més d’adreçar-se a les veïnes dels nostres pobles, manté una clara intencionalitat per captar l’atenció de qui ens visita.
El festival és itinerant i marida la descoberta de mostres del patrimoni arqueològic, arquitectònic i natural del municipi amb l’oferta d’una programació conformada per diferents disciplines d’arts escèniques i estils musicals.


Descarrega’t la memòria descriptiva del festival
https://bit.ly/memoria-a2m21

La programació
La tercera edició d’aquest cicle, s’articula en vuit vetllades durant els mesos d’estiu, de juny a setembre. L’equip tècnic l’ha definit partint d’una sèrie de criteris que formen part de l’ADN del festival a2m. 
Tota la informació del festival pot consultar-se al web a2m.cat

Descarrega’t el programa de l’a2m’22
https://bit.ly/programa-a2m22

1. Volem donar suport a la producció artística local.
Aquest àmbit es veu ben representat per la veterana companyia de circ Improvisto’s Krusty Show
(Castellserà), que ens farà passar una bona estona amb el seu espectacle de circ-fusió amb el beatbox.
Els compositors Edu Escaño (el Talladell) i David Pradas (Castellserà), que venen a presentar els seus nous treballs discogràfics. El primer arriba amb la seua banda d’homínids dispersos per compartir el seu àlbum primerenc, que combina blues, funky i rock.
El segon, amb un doble disc d’homenatge a Maria Mercè Marçal i Guillem Viladot. Comptarà amb la col·laboració d'Anna Guixé (Puigverd d’Agramunt) a la veu, Josep Maria Grañó (el Tarròs) i la rapsoda Nú Miret (el Poal).
Completa aquest bloc la doble actuació de la narradora oral Patrícia McGill (Florejacs) que ben acompanyada de l’acordionista Blai Navarroens faran viatjar a través de contes, històries i llegendes d’arreu. 


2. Volem proposar l'exploració de llenguatges alternatius i innovadors. Precisament, el músic multiinstrumentista Xavi Lozano, serà l’encarregat d’obrir el festival amb la seua formació Bufa&Sons. Compta amb una experiència de més de vint anys en l’àmbit de les músiques del món, tot creant melodies amb instruments insòlits, a partir d’objectes quotidians.
Aquest mestratge especial, l’ha portat a col·laborar amb una extensa varietat d’artistes i bandes i a actuar a la Xina, Alemanya, Portugal i Espanya.
La formació Athanàgia arriba per presentar el seu recent treball ‘De vent i òxid’ que ha rebut tan bones crítiques de la crítica musical del país. En el seu directe incorpora gran varietat d’estils musicals, des del rock progressiu fins al flamenc passant per la música electrònica, donant protagonisme a la sonoritat de l’handpan.
La companyia Anatomia del Cactus ens acosta la història del Fernando, un jove del barri de l'Alfama de Lisboa, a través d’un espectacle intimista que combina diferents recursos teatrals, titelles i música en directe.

3. Volem acostar distints accents, identitats, expressions i realitats de la cultura catalana.
La darrera de les vetllades del festival dona tot el protagonisme a joves veus del panorama musical del País Valencià.

La Maria, Maria Bertomeu, ha aconseguit viralitzar el cant tradicional valencià, captant l’atenció de la comunitat musical en llengua catalana.
Aquesta intèrpret comparteix les seves versions personals tant d’himnes generacionals com de les darreres tendències, a través de les xarxes.
Esther, Esther Querol, presenta el seu projecte musical de debut ‘Les teues ales‘ que navega entre el pop intimista i el soul. Una artista que s’ha obert camí regalant la seua música pels carrers de València, arriba ara al festival per emocionar-nos amb la seua veu íntima i especial.
Aquest doble concert es complementarà amb Selektah Elektra -que ja podem anomenar com la punxadiscos resident del festival- i que una vegada més, demostrarà les seues capacitats com a artista performer, ballarina i selectora musical.

Nous espais
Un dels objectius del festival és fer de descoberta dels espais singulars del nostre municipi. D’entre les diferents ubicacions que acolliran les vetllades culturals, destaca cal Soques, una gran masia del segle XIX, als límits de la Serra d’Almenara; la ‘nova’ peixera de Tornabous, recuperada recentment per l’Associació Amics del Reguer i l’ombra generosa del magnífic Plataner monumental.
També plantarem per primera vegada, l’escenari del festival en altres emplaçaments notables del municipi: la Plaça Nova del Tarròs, el carrer Major, de la Guàrdia i el carrer Llibertat, de Tornabous.
Hi ha altres espais que repeteixen de nou, en entendre que són els exponents culturals i comunitaris més representatius del nostre municipi. Aquests són, el Parc del Reguer de Tornabous i l’Espai Lluís Companys del Tarròs. Així mateix, la darrera vetllada del festival se situa dins de la Ciutat Ibèrica del Molí d’Espígol i es complementa amb visites guiades al jaciment i tastos de productes quilòmetre zero.

Un festival d’anar per casa
La nostra vocació és atansar les diferents expressions de la cultura i les artistes a tots els públics.
Per això les entrades són a un preu popular: 2 euros, per persona i vetllada. Tots els ingressos que es generen, es reinverteixen de manera directa en el festival, per sufragar despeses de programació, gestió i difusió de la proposta. També al pagament de les dietes de les artistes
participants i la compra de materials tècnics, que resten en poder de la corporació municipal i a disposició de les entitats del municipi. Així mateix, mantenim un dels trets identitaris del festival. Com es feia en les festes populars d’antany, cadascú s’ha d’emportar la cadira de casa seua. També hi ha qui aprofita per porta quelcom per sopar Com a novetat, enguany hi haurà servei de barra.

Complicitats
El festival no té afany de lucre. Només afany de cultura, festa i comunitat. L’equip tècnic del festival, desenvolupa la seua tasca de manera autònoma i altruista. El sosteniment econòmic del festival és gràcies a les complicitats teixides amb institucions i equipaments del territori.
A les adhesions de l’Ajuntament de Tornabous i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, en aquesta tercera edició cal sumar-hi l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. També l’Espai Lluís Companys, del Tarròs. De la mateixa manera, el festival és possible gràcies a les facilitats per part d’artistes i les seues representants. També al suport de persones del municipi, que acullen als artistes i assistents al festival i a l’ajuda logística de l’ajuntament de la Fuliola i Boldú.

El cartell
El disseny del cartell del festival a2m‘22 fa homenatge als petits animalons que omplen les nostres nits d’estiu, de sons i vibracions màgiques, sorprenents i inesperades. Aquests intèrprets, que
comparteixen el seu cant de manera inconfusible, desacomplexada i senzilla, inspiren la nostra manera de fer cultura i de relacionar-nos amb l’entorn. Així doncs, inclou l'element icònic de l'esdeveniment -els marcadors d’una cinta mètrica de color vermell- amb un grill que hi reposa, a la llum de la lluna.

Tornabous, 17 de juny de 2022

Galeria d'imatges