Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Explicació de la Comunitat Energètica

1- Què és una Comunitat Energètica?

Les Comunitats Energètiques són un instrument clau per a fer realitat la transició energètica a nivell local, desenvolupant generació distribuïda i renovable en el territori, empoderant al ciutadà i involucrant a les entitats municipals en aquesta transformació.

2- En què consisteix la Comunitat Energètica de Tornabous?

La Comunitat Energètica de Tornabous consisteix en el desplegament de sistemes de generació fotovoltaics a la teulada del Pavelló Polivalent municipal de Tornabous, que compartiran la seva energia amb els veïns i veïnes de Tornabous.

A més, els participants també es beneficiaran d’una plataforma de gestió energètica per a millorar els seus costos energètics i disposaran d’un Gestor de la Comunitat Energètica que periòdicament els assessorarà sobre com millorar aspectes energètics.

3- Com funciona la Comunitat Energètica de Tornabous?

 • L’Ajuntament de Tornabous posarà a disposició de la ciutadania una part de la potència de la instal·lació FV desplegada al Pavelló Polivalent municipal de Tornabous.
 • L’Ajuntament obrirà un registre de sol·licituds de participació en la generació fotovoltaica municipal, d’acord amb la normativa local.
 • Aquells ciutadans que resultin seleccionats formaran part de la CE de Tornabous.
 • Els membres de la CE, a canvi d’una quota de participació anual:
  • Rebran l’energia generada de 1 kWp (que equivalen aproximadament a 3 plaques respectivament) de la instal·lació fotovoltaica municipal, i el conseqüent estalvi directe en factura a final de mes
  • Tindran accés a una aplicació que els permetrà visualitzar l’impacte del seu consum i generació, així com el de la comunitat.

4- Com puc formar part de la Comunitat Energètica de Tornabous?

 1. Presenta la sol·licitud per a participar de la CE de Tornabous, segons el procediment que estableixi l’Ajuntament.
 2. Per tal de confirmar la teva plaça, hauràs de pagar la taxa municipal associada a la participació en la CE de Tornabous.
 3. Es duran a terme els tràmits administratius necessaris per a vincular la instal·lació FV municipal als ciutadans participants.
 4. Comença a gaudir de l’estalvi en la teva factura energètica!

5- Per què formar part de la Comunitat Energètica?

 • Estalviaràs en la factura elèctrica del teu habitatge o local gràcies a l’autoconsum d’energia fotovoltaica i una millor gestió energètica.
 • Reduiràs els maldecaps associats a instal·lar i mantenir el teu propi sistema fotovoltaic. L’Ajuntament s’encarrega de tot!
 • Participaràs d’una iniciativa pionera de transició energètica a Tornabous, amb un impacte ambiental i socioeconòmic positiu per al municipi.

6- Quins estalvis tindré?

Només existeix una modalitat de participació en la Comunitat Energètica:

 • Modalitat A: Es cedeix un 1kWp de la instal·lació fotovoltaica, equivalent a unes 2-3 plaques.
  • Quota de participació: 102 € anuals
  • Estalvi en la factura de la llum: 210-300 € anuals
  • Estalvi net: 108-198 € anuals
  • Reducció de CO2 per cada membre: 325kg CO2 anuals

Aquests estalvis són estimats i variaran cas a cas segons el preu de l’energia que estiguem pagant, el percentatge d’energia que puguem autoconsumir simultàniament i el preu al que em retribueixen l’excedent.

7- Quines són les condicions de participació?

Poden participar totes les persones que tinguin una residència a Tornabous, tant propietàries com llogateres, i es trobin a 2.000m de la instal·lació fotovoltaica del Pavelló Polivalent municipal de Tornabous.

Radi influencia.png