Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Municipi

Xifres

Llegir Més

Història

Descobreix la història de l'Urgell a Tornabous

Municipi de Tornabous
Tornabous (Urgell) és conegut per moltes raons carregades d'història. És un dels pobles que forma part de la Ruta dels Ibers, un projecte que promociona els principals jaciments ibèrics del territori, i també és on van néixer personatges il·lustres com: el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, a la pedania del Tarròs i en Salvador Seguí, conegut pel sobrenom del noi del sucre, a la població de Tornabous.
Cliqueu a Municipi i dins l'apartat amb el títol de Turisme, Patrimoni i Fills Il·lustres podreu accedir a més información

page 5.jpg

Turisme, Patrimoni Cultural i Fills Il·lustres del Municipi

El Tarròs

El Tarròs

El nom del poble Tarròs (Terrós) vol dir tros de terra que hom conrea. Immediatament a la conquesta del Tarròs, Ermengol IV, comte d'Urgell donà el terme a Guillem Isarn per a la seva defensa i població l'any 1080. El 1381 el castell del Tarròs pertanyia a l'abadessa de Santa Cecília, possiblement del monestir benedictí de Santa Cecília d'Elins a l'Alt Urgell. Més tard, l'any 1383 va passar a mans del monestir de Poblet. A partir del 1531 sembla que el poble i els seus habitants ja no eren del monestir de Poblet. Però vers el 1778 torna a ser de jurisdicció pobletana. Anys més tard va passar als marquesos de Barberà fins a l'abolició de les senyories l'any 1833. Es creu que la família del que fou president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover eren descendents dels primers posseïdors del terme per concessió dels comtes d'Urgell. (Habitants: 78)

Tornabous

Tornabous

Es creu que el nom de Tornabous prové de l'àrab taur an-nawus, que vol dir "prop del sepulcre i vora de la fossa". Encara que per raons fonètiques a l'escut hi ha dos bous que passen amb el jou. Les primeres referències documentals diuen que Tornabous fou un territori repoblat pel cavaller Isart per encàrrec del comte Ermengol IV. El 1139 Ramon Arnau rebé del comte Ermengol IV les quadres de Tornabous i Almenara. Una altra notícia confirma que el 1163 Ramon Barrufell deixà aquest lloc a la seva filla Sanxa. Però la notícia més completa data del 1318 i diu que l'abat Copons de Poblet comprà a Pere Gener el poble de Tornabous. A partir d'aquí, el monestir de Poblet tindrà el terme a les seves mans fins a la desamortització al segle XIX. (Habitants: 662). Dites populars: 1.Si hagués sabut el bo que eren pa i nous encara seria el senyor de Tornabous. 2.Al Terròs ‘mingen’ arròs.

Municipi de Tornabous

Us presentem el municipi de Tornabous, que s'assenta a la zona plana de la comarca de l'Urgell. Tornabous és el cap del municipi i el terme comprèn els agregats de la Guardia d'Urgell i el Tarròs. El canal d'Urgell, construït entre 1852 i 1862, transformà les terres eixutes en grans extensions de regadiu que generen una producció organitzada i moderna de blat de moro, blat, alfals i arbres fruiters. Al seu paisatge predomina la tonalitat verda fruit de la gran varietat d’arbres fruiters que té el municipi. Aquest municipi gaudeix d’un gran patrimoni cultural, paisatgístic, agrícola i arquitectònic. Terra de naixement de personatges tan il·lustres com el president Lluís Companys i Salvador Seguí, el Noi del Sucre. Per tot això, us convidem a conèixer el nostre municipi.

Llegir Més