Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Tarròs

El nom del poble Tarròs (Terrós) vol dir tros de terra que hom conrea. Immediatament a la conquesta del Tarròs, Ermengol IV, comte d'Urgell donà el terme a Guillem Isarn per a la seva defensa i població l'any 1080. El 1381 el castell del Tarròs pertanyia a l'abadessa de Santa Cecília, possiblement del monestir benedictí de Santa Cecília d'Elins a l'Alt Urgell. Més tard, l'any 1383 va passar a mans del monestir de Poblet. A partir del 1531 sembla que el poble i els seus habitants ja no eren del monestir de Poblet. Però vers el 1778 torna a ser de jurisdicció pobletana. Anys més tard va passar als marquesos de Barberà fins a l'abolició de les senyories l'any 1833. Es creu que la família del que fou president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover eren descendents dels primers posseïdors del terme per concessió dels comtes d'Urgell. (Habitants: 78)

Església parroquial de Santa Cecília

Data dels segle XVI, d’estils gòtic i renaixentista. L'edifici consta d'una sola nau coberta amb volta de canó de cinc trams. Data del segle XVI i és d'estil goticorenaixentista. La façana té una rosassa amb una porta d'accés rectangular sobre la qual hi ha l'escultura de Santa Cecília. El campanar de planta quadrada amb quatre campanes està adossat a la part esquerra de l'església. Ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) l'any 2003. La imatge de Santa Cecília és una talla d'alabastre opac, de les pedreres de Sarral a la Conca de Barberà. Té 1 metre d'alçada, és d'estil gòtic amb influències romàniques del segle XIV-XV. Durant segles, els tarrossencs dipositaren amb fe i confiança les seves pregàries als peus d'aquesta imatge, ja que es creia que tenia una virtut guaridora. També venia gent d'altres contrades a demanar els favors de la verge, ella curava el que la medicina no podia curar. Fins i tot es feien exorcismes, ja que tenia un poder extraordinari. Durant la Guerra Civil de l'any 1936 destruïren la imatge de la verge i altres béns i elements religiosos. Una senyora del poble va recollir els fragments de l'escultura i els va guardar durant molts anys. No fou fins el 1986 que els trobaren a cal Companys, guardats en una caixa. L'any 1988 es confia la restauració de la imatge de Santa Cecília a l'escultor Víctor Manuel Pallarès i el 1992 ja estava restaurada i la tornaren a col·locar a l'interior de l'església.

Monument al President Lluís Companys

Monument al President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, al seu poble natal del Tarròs. Obra de l'artista Antoni Boleda. Situat al peu de la carretera C-53 direcció a Balaguer Fill predilecte del poble va néixer el 1882 al Tarròs i va anar a estudiar Dret a Barcelona. Al llarg de la seva vida va ocupar diversos càrrecs com; regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Governador Civil de Barcelona, Diputat al Parlament de Catalunya i finalment President de la Generalitat de Catalunya. El 1939 s'exilià a França i els alemanys el detingueren a La Baule, l'extradiren a Espanya on el 1940 morí afusellat a Montjuïc.

Espai Lluís Companys (Centre d'Interpretació). El Tarròs

Horari: Dijous, divendres i diumenge: 10-14h. Dissabte: 10-14h i 15-19h. Per a més informació: www.espaicompanys.cat | info@espaicompanys.cat 973.57.02.33 (ext 4) | 648.100.240