Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes i Actes Culturals

En la relació següent podeu trobar els esdeveniments culturals i festes més rellevants al municipi

Festa Major de Tornabous

La Festa Major de Tornabous té lloc el primer cap de semana d'octubre.

Actualment no hi ha elements dins d'aquesta carpeta.

Festa Major de la Guàrdia d'Urgell

La Festa Major de la Guardia d'Urgell té lloc el segon cap de semana del mes de juny.

Actualment no hi ha elements dins d'aquesta carpeta.

Festa Major del Tarròs

La Festa Major del Tarròs té lloc el primer cap de semana de juny.

Actualment no hi ha elements dins d'aquesta carpeta.

Diada Nacional de Catalunya 11 de setembre

Homenatge floral al monument al President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, al seu poble natal del Tarròs. Obra de l'artista Antoni Boleda. QUÈ ÉS LA DIADA? L’Onze de Setembre Catalunya commemora la derrota que vapatir el 1714 a mans de les tropes espanyoles de Felip V de Borbó. Catalunya,que havia estat fins aquell moment una nació sobirana, va perdre les llibertats nacionals, les lleis pròpies del país i va patir la prohibició dela llengua i la cultura catalanes. Després d'anys de foscor, el 1932, en el marc de la II República espanyola,Catalunya va adquirir un Estatut d’autonomia que recuperava part de les seves llibertats nacionals. Però després de la Guerra Civil, la dictadura del general Franco va comportar la repressió més dura que mai ha patit Catalunya,fins al punt que podem parlar d’un intent de genocidi cultural, amb milers imilers d’afusellats i represaliats. Fins i tot entre ells s'hi compta el president del Govern de Catalunya, Lluís Companys, l'únic president europeu afusellat pel nazisme-feixisme. El 1979 es va aprovar un nou Estatut d’autonomia de Catalunya, amb el qual esva dotar el país d’unes institucions i d’un govern propis, però des de llavors encara no s’ha assolit un nivell d'autogovern satisfactori.

Actes per commemorar l'afusellament del president Lluís Companys el 15 d'octubre.

El Molt Honorable Lluís Companys (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), president de la Generalitat de Catalunya, moria afusellat el 15 d'octubre de 1940. Va ser detingut a l'exili a Ar Baol-Skoubleg (Bretanya) després de passar per Perpinyà i París on treballava per mantenir la Generalitat. Va morir afusellat el 15 d'octubre, al castell de Montjuïc, com a president de la Generalitat de Catalunya. l'Estat espanyol encara no ha realitzat l'anul·lació del judici sumaríssim contra Lluís Companys per la seva nul·litat de ple dret per il·legalitats. Poc abans de morir, escrivia la seva darrera carta a Carme Ballester: ""Me sento serè i tranquil. És Déu que ha posat les coses i les decisions per donar-me aquest destí i m'omple d'una serenitat extraordinària. Li dono les gràcies puix havent tots de fer el mateix camí, m'ha reservat una fi tan hermosa, per Catalunya i els meus ideals, que revaloritza la meva humil persona. Tu que m'estimes i has d'estimar doncs el record que pugui deixar, has de comprendre això. No admetis, doncs, condols, ni ploris. Aixeca el cap. Aquesta mort, que afrontaré plàcidament i serenament, dignifica. Vida meva, moriré estimant-te. El teu retrat el portaré amb mi. I el darrer pensament serà per tu i els meus fills, amb l'amor a Catalunya. Te besa, el teu espòs, Lluís."

Concurs Fotogràfic Molí de l'Espígol

Concurs fotogràfic anual que organitza l'Ajuntament de Tornabous. Per més informació podeu trucar al telèfon: 973 570 233 de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30 hores.