Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Guàrdia d'Urgell

La seva existència es remunta al segle XI ja que l'any 1063 s'esmenta com a Guàrdia del Déu entre les lluites territorials del Castell d'Almenara. El nom de la Guardia de Déu s’esmenta a la carta de població de la Fuliola l’any 1808. El segle XII s’hi va bastir una torre de defensa de planta rectangular que encara avui es conserva. (Habitants: 143).

Església de Sant Sebastià / Església Vella de la Guàrdia d'Urgell

L'església de Sant Sebastià / Església Vella de la Guàrdia d'Urgell, data dels segles XII-XVII, d'estil romànic i gòtic, actualment es troba en desús. Construïda de nau única. A la façana s'hi troba una gran portalada amb una arcada de mig punt, amb la dovella central gravada amb la data de consagració de l'església: 1619. També s'hi troben una petita fornícula sense cap imatge, un escut difícil d'identificar, i una rosassa restaurada recentment. La façana està corronada per un campanar d'espadanya. L’interior és una nau amb volta de canó dividida en tres trams i pilastres de pedra adossades al capitell; als costats hi ha dues capelles i el cor als peus.

Església parroquial de Santa Maria

Situada a l'entrada del poble es construí durant els anys 60. És un edifici de construcció moderna, d'obra vista i destaca per la seva influència gaudiniana. Actualment és el lloc on se celebren tots els actes religiosos.

Zona enjardinada

Aquesta zona enjardinada està situada al darrera de l’edifici de les antigues escoles de la Guàrdia d’Urgell. Disposa d’àrea de pícnic amb taules, cadires, barbacoa i pistes de bitlles. Accessibles amb cadira de rodes i disposa d’aparcament gratuït.

Torre de la Guàrdia de Déu

La seva existencia es remunta al segle XI, ja que l'any 1063 s'esmenta com a Guàrdia de Déu entre les lluites territorials del Castell d'Almenara. El nom de la Guàrdia de Déu, s'esmenta a la carta de población de la Fuliola l'any 1808. El segle XII s'hi va bastir una torre de defensa de planta rectangular que encara avui es conserva.És una construcció romànica, de planta rectangular, d'uns 9 m d'alçada, bastida directament sobre la roca i dividida a l'interior per tre pisos o estances. La torre està relitzada amb carreus rectangulars ben escairats, foça grossos, que es van estretint a mesura que guanya alçada. El primer pis està format per una cambra cobert amb una volta de canó de mig punt, des de la qual es pot accedir a lal terrassa superior. El pis inferior està cobert amb volta rebaixada. Del pis superior no en resta cap element del terra ni del coronament dels murs. La porta original, de 6 m d'alçada, està formada per un arc dovellat de mig punt.